HERALD HYDROBIOLOGY

Ученые труды А.И.Набережного

Leptodora kindti

Leptodora kindti (Focke, 1884)
Clasa Crustacea
Crustacee
Ordinul Phyllopoda
Filopode

Aspectul exterior.
Corpul alungit, cilindric, transparent, incolor. Capul lung, delimitat de trunchi, posterior mai îngroşat. Pe partea anterioară este situat ochiul. Antenula mică, cu 9 bastonaşe senzitive. Antena lungă, puternică, cu 2 ramuri articulate, fiecare dintre acestea purtând câte 26-36 de peri înotători penaţi.
Trunchiul din 5 segmente. Primul, mai gros, poartă 6 perechi de picioare şi sacul incubator. Următoarele 3 segmente conţin ovarele, ultimul, lung, se termină cu 2 gheare furcate, între care se deschide orificiul anal. Masculul se deosebeşte de femelă prin corpul său mai scurt, cu antenula foarte lungă, uşor curbată, prevăzută cu 70 de microbas-tonaşe senzitive.
Răspândirea.
În Republica Moldova populează flv. Nistru, r. Prut, lacul Cahul, lacurile de acumulare Dubăsari, Cuciurgan, Costeşti-Stânca, Ghidighici, luncile Nistrului şi Prutului, heleşteiele piscicole. Peste hotarele ţării este răspândită pe larg în holarctică.
Habitatul.
Este frecventă în ape fâră vegetaţie. De obicei, populează zonele pelagice, coborând în timpul zilei până la adâncimi de 30-40 m, ridicându-se noaptea la suprafaţa apei.

Particularităţile biologice şi ecologice.
Specie stenotermă, termofilă. De regulă, apare la temperatura de 10-11°C, dispare la scăderea concentraţiei de oxigen la 2 mg/l. Identificată în ape alcaline şi acide cu indici pH de 4-9, suportă salinitate de până la 7,8‰. Răpitor tipic. De obicei, alege crustacee colorate, le ucide şi le suge conţinutul. Se hrăneşte cu crustacee mici, rotifere, în lipsă hranei preferate trece la canibalism. Fără hrană poate trăi cel mult 7 zile. La vârsta de 5-6 zile consumă zilnic până la 30 de crustacee. La temperatura de 25°C activitatea trofică se intensifică. Prin partenogeneză depune direct în арă până la 12 ouă, din care se dezvoltă nauplii şi metanauplii, care după 3 năpârliri se maturizează. Reproducerea sexuală toamna. Specie monociclică, oligo- şi beta-mezosaprobă.
Rolul în natură şi în viaţa omului.
Reprezintă un element trofic important al ecosistemelor acvatice. În perioadele de maximă dezvoltare serveşte ca hrană pentru peşti (crap, plătică, şalău, sabiţă, biban etc.).
Frecvenţa şi factorii limitativi.
Frecventă în litoralul lacurilor naturale şi de baraj. Poluarea excesivă a mediului ambiant, regimul hidrologic nefavorabil, concentraţia ridicată a substantelor suspendabile provoacă scăderea frecvenţei şi reduce efectivul numeric. Densitatea maximă în timpul verii in ecosistemele acvatice din Moldova rar depăşeşte 1,5-2,5 mii ex./m³.

Fişă biologică

Denumirea speciei Leptodora kindti
Dimensiuni, masă corporală

Masculul până la 4 mm, 0,11 mg; femela până la 7 mm, 8,5 mg

Nutriţie

Crustacee mici, rotifere, în lipsa acestora trece la canibalism

Maturitate sexuală

În 3-5 zile

Perioada de reproducere

Septembrie-octombrie

Prolificitate Până la 12 ouă
Durata vieţii

8-9 luni

Efectiv şi tendinţe

Efectivul continuă să se reducă

 

 

 

 

 

© 2007. Авторские права на статью — принадлежат А.И.Набережному (АН Молдовы)
Использование и копирование статьи разрешается с указанием автора и ссылкой на первоисточник HERALD HYDROBIOLOGY

10 марта, 2010 - Posted by | Phyllopoda | , ,

Комментариев нет.

Оставьте комментарий