HERALD HYDROBIOLOGY

Ученые труды А.И.Набережного

Ectinosoma abrau

Ectinosoma abrau (Kritschagin, 1873)
Clasa Crustacea
Crustacee
Ordinul Copepoda
Copepode

Aspectul exterior.
Corpul îngust, fusiform, împărţit în 3 regiuni. Prima constă din cefalotorace, provenit din contopirea cefalonului cu primul segment toracic. Pe partea anterioară a cefalotoracelui, pe de о parte şi alta a rostrului, sunt situate nişte antene scurte, alcătuite dintr-o singură ramură cu 7 articole. Segmentele toracice (II-V) poartă câte о pereche de picioare de tip înotător. Toate picioarele sunt biramificate, cu endo- şi exopodite formate din 3 articole. Perii, care înarmează articolele, sunt foarte lungi şi des penaţi. Partea posterioară, abdomenul, alcătuit din 5 segmente, dintre care primele două la femele sunt contopite, formând segmentul genital. Abdomenul se termină cu nişte ramuri furcale, scurte şi pătrate. Capatul apical al furcii cu 2 peri lungi. Segmentul anal cu un şir de spini mici, situaţi la baza ramurilor furcale. Cilindrul senzorial depăşeşte mult capătul antenei. Endopoditele picioarelor 2 şi 3 sunt transformate în organ copulator. Cuioarea corpului brună, uşor gălbuie.
Răspândirea.
În Republica Moldova populează fluviul Nistru, lacurile de baraj Cuciurgan şi Dubăsari, lacul Cahul, lacurile din luncile Prutului şi Nistrului. Răspândit în Europa Centrala, de Vest, abundentă în canalele cu ape dulci din stepele Kazahstanului, Kârgâzstanului.
Habitatul.
Populează atât ecosistemele acvatice dulci, cât şi cele sărate. Specia este de origine marină. Urcă până in partea superioară a fluviilor.

Particularităţile biologice şi ecologice.
Euritermă, eurihalină, de regulă se întâlneşte mai des în zona de litoral până la adâncimi de 2m, între plante submerse şi pe fundul nămolos al apelor. Branhiile lipsesc, respiraţia se face prin toată suprafaţa corpului. Se înmulţeşte pe cale sexuată. Ouăle sunt cuprinse în sarci ovigeri. Fecundarea ouălor are loc dupa împerechere. Începutul înmulţirii la 5-6°C. Dezvoltarea postembrionară include 6 stadii de nauplius şi 5 — de copepodit, care se marchează prin năpârliri. Prolificitatea scade din primăvară spre toamnă. În lacul de acumulare Cuciurgan femelele cu saci ovigeri şi masculii se întâlnesc de-a lungul perioadei de vegetaţie. Cel mai înalt indice numeric, 34 mii ex./m³, a fost atestat în lacul Cahul spre sfârşitul primăverii. Vara numărul lor creşte până la 1,0-9,0 mii ex./m³, coborând spre toamnă până la 0,2-0,7 mii ex./m³. Specie policiclică. Durata vieţii — câteva luni. Se hrăneşte mai ales cu detritus vegetal, microorganisme monocelulare, viermi de dimensiuni mici, rotifere.
Rolul în natură şi în viaţa omului.
Are un rol important în hrana puietului de peşte, în special în primele faze de dezvoltare. Are şi о semnificaţie mare în dinamica materiei organice în ecosistemele acvatice.
Frecvenţa şi factorii limitativi.
Des întâlnită în lacul Cahul, în lacul de acumulare refrigerent Cuciurgan, golful Iagorlăc al lacului de acumulare Dubăsari. Reducerea efectivului este determinată de modificările regimului chimic al mediului ambiant rezultate din poluarea cu ape reziduale industriale şi menagere.

Fişă biologică

Denumirea speciei Ectinosoma abrau
Dimensiuni, masă corporală

Masculul 8,0-9,0 mm; femela 10,3-13,5 mm, 0,026-0,035 mg

Nutriţie Microorganisme, protozoare, detritus
Maturitate sexuală

În 22-24 de zile

Perioada de reproducere

În decursul perioadei de vegetaţie

Prolificitate Până la 142 de ouă
Durata vieţii

Până la 83 de zile

Efectiv şi tendinţe

Specie numeroasă

 

 

© 2007. Авторские права на статью — принадлежат А.И.Набережному (АН Молдовы)
Использование и копирование статьи разрешается с указанием автора и ссылкой на первоисточник HERALD HYDROBIOLOGY

14 марта, 2010 - Posted by | Copepoda | , ,

Комментариев нет.

Оставьте комментарий